Pozabljeni biser narave
Konopljino olje pridobivamo s hladnim stiskanjem posušenih konopljinih semen. Je temno zelene barve in prijetnega okusa ter polno vitaminov in esencialnih maščobnih kislin.
Pozitivni učinki redne uporabe konopljinega olja:
- ohranja srce zdravo in močno in s svojimi lastnostmi zmanjšuje možnosti za bolezni srca in ožilja,
- znižuje holesterol v krvi in posledično uravnava krvni tlak,
- preprečuje prekomerno strjevanje krvi,
- pomaga pri delovanju celotnega živčnega sistema in preprečuje razne bolezni živčevja (bolečina, odrevenelost, mravljinčenje, šumenje, vročičnost, itd.),
- pozitivno vpliva na imunski sistem, saj spodbuja nastajanje protitelesc v boju proti mikrobom.Posledično boste manjkrat zboleli za prehladom in gripo. Če pa boste konopljino olje začeli jemati med boleznijo, bo vaše okrevanje hitrejše,
- naj bi lajšalo bolečine in izboljševalo razpoloženje tudi v predmenstrualnem obdobju,
- zaradi vklanin blagodejno deluje na prebavo in skrbi za zdrav metabolizem,
- vsebnost gamalinolenske kisline preprečuje širjenje rakovih celic (uničuje nepravilno deljenje celic),
- blagodejno vpliva na kožo z aknami, mozolji in dermatitisom,
- zaradi gamalinolenske kisline jr učinkovito tudi pri lajšanju bolečin revmatizma, saj zmanjšuje obseg oteklin,
- esencialne maščobe varujejo telo pred alergijami.
Konopljinega olja nikoli ne segrevamo, tudi med smutije ga vedno dodamo povsem na koncu. Uživamo ga lahko kar na žlico, kot preliv za solate, dodatek k juham, k jogurtu, v namazih skupaj s skuto ali kakor nam najbolj tekne.
Priporočena dnevna količina zaužitega konopljinega olja je 1 do 2 jedilni žlici.
Olje nujno hranite na temnem in hladnem mestu, najboljše v hladilniku.